Offentlige indkøb kan gøre en forskel for miljøet

af Per Tolstrup

Statslig pulje på 200 mio. kr. til grøn omstilling af færgefarten. Kan udbud være en katalysator for den grønne omstilling?

I den seneste tid har erhvervsorganisationer og leverandører kritiseret den offentlige sektor for ikke at have et tilstrækkeligt stort fokus på miljø.

Med en statslig pulje på 200 mio. kr. til at fremme den grønne omstilling af færgefarten, er der imidlertid udsigt til, at de kommende år vil byde på en række konkrete konkurrenceudsættelser af nye færger, der i væsentlig grad vil reducere Co2-udledningen i forhold til de eksisterende dieseldrevne færger. DR beretter i denne artikel om stor interesse for at søge midler fra puljen: Læs artiklen fra DR her

De kommende indkøb af nye færger er et eksempel på, at udbud og bæredygtighed kan og skal gå hånd i hånd.

Men det kræver naturligvis, at den offentlige part formår at indarbejde miljøhensyn i udbuddet på en måde, der både er i overensstemmelse med udbudsretten og giver mulighed for at opnå de ønskede grønne resultater – og det uden at økonomien ”løber løbsk”. Samtidig kræver det, at de private leverandører er i stand til at blive meget konkrete i deres tilbud, så bæredygtighed ikke kun er, ”noget vi taler om”.

Vi kan hjælpe med at gøre udbud til katalysator for bæredygtighed

Udbud kan være katalysator for den grønne indstilling. Det kræver procurement-mæssigt faglighed, kombineret med en dyb indsigt i udbudsretten og dennes muligheder, samt et marked, der ønsker at interagere og være medspiller i både analyse-, udbuds- og leveringsfasen.

Hos Tolstrup & Hvilsted har vi gennem en række konkrete udbud etableret en bred erfaringsbase indenfor bæredygtighed generelt, som vi meget gerne bringer i spil i nye projekter.

Kontakt Søren Hvilsted eller Per Tolstrup for en uforpligtende dialog.

Picture of Per Tolstrup

Per Tolstrup

Relaterede artikler

Find inspiration i vores artikler om udbudsrådgivning, kontraktstyring og indkøbsoptimering.

Etablering af ladestandere – økonomi og miljøoptimeringer kan gå hånd i hånd

Bredere adgang til offentligt tilgængelige el-ladestandere på vej

Vinteren er altid over os – har I konkurrenceudsat jeres kontrakter på vintertjeneste?

Det går stærkt i affaldssektoren